Stadig flere eldre organdonorer
De siste tyve årene har andelen eldre organdonorer doblet seg. Likevel tror mange at de ikke kan bli donorer fordi de er for gamle. Feilinformasjon fra fastleger forekommer. Stiftelsen Organdonasjon er redd dette kan føre til færre transplantasjoner.
– I dag er cirka 30 til 40 prosent av organdonorene (avdød giver) ved nyre- og levertransplantasjon over 60. Dette tallet lå nede på 10 til 15 prosent for 20 år siden, sier Bjarte Fosby, overlege ved avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus.
Både medisinske nyvinninger, forskning og erfaring gjør at stadig flere eldre og syke kan redde liv etter sin død. Eldste donor i fjor var 87 år. Flere eldre får dessuten tilbud om transplantasjon.
Kun legene kan vurdere
– Det er medisinske kriterier, og ikke alder som avgjør. Det er viktig at ingen utelukker seg selv som donor. Til syvende og sist er det kun legene som jobber med dette som kan vurdere om organene er egnet for transplantasjon, sier Fosby.
Han legger til at det også er veldig få sykdommer som automatisk diskvalifiserer noen fra å være organdonor, og at det hos én og samme donor kan være noen organer som ikke er egnet for transplantasjon, mens andre er helt fine.
Vanlig misoppfatning
Informasjonskonsulent i Stiftelsen Organdonasjon, Aleksander Sekowski bekrefter tendensen.
– Vi får mange henvendelser fra folk som tror de er uaktuelle som organdonorer grunnet alder, sykdom eller medisinbruk. Dessverre ser vi også at noen av dem har fått bekreftet denne antagelsen av sin fastlege. Det kan være at dette er informasjon som henger igjen fra gammelt av. I verste fall kan dette resultere i at man går glipp av potensielle donorer, sier Sekowski.
Alle kan si ja
Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer fastleger og helsepersonell til å gjøre seg kjent med at absolutt alle i dag kan si ja til organdonasjon, og at det holder å dele sitt ja med nærmeste familie.