Skadevernprisen 2017 til Stiftelsen Organdonasjon

Bilde av Oddbjørn Sørmoen, Hege Lundin Kuhle og Aleksander Sekowski  som står med en gavesjekk.
Fra venstre: Oddbjørn Sørmoen, Hege Lundin Kuhle og Aleksander Sekowski. Foto: Stiftelsen UNI

Onsdag forrige uke ble Stiftelsen Organdonasjon tildelt Skadevernprisen for 2017, for sitt arbeid med å skape bevissthet om – og få flest mulig til å si ja til – organdonasjon.

Prisen, som deles ut årlig, går til personer, organisasjoner eller institusjoner som har gjort en betydelig innsats for å forebygge person- eller tingskader i Norge. Bak prisen står Stiftelsen UNI, en allmennyttig stiftelse med formål å sikre verdier i det norske samfunn.

Vanskelig, men viktig tema

I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at «Stiftelsen Organdonasjon over flere år har vist et imponerende engasjement med sitt holdningsskapende informasjonsarbeid. Stiftelsen har satt et vanskelig tema, med stor samfunnsnytte for hele befolkningen, på dagsordenen».

Oddbjørn Sørmoen, styremedlem i Stiftelsen UNI, overrakte prisen og en sjekk på en million kroner, til daglig leder Hege Lundin Kuhle, på Hotel Continental i Oslo.

Gir oss muligheten til å nå flere

– Dette er helt fantastisk! Vi er svært takknemlige for denne gaven fra Stiftelsen Uni, og ikke minst anerkjennelsen av jobben vi gjør. Med disse midlene kan vi nå ut til enda flere med vårt livreddende budskap om organdonasjon, sier Hege Lundin Kuhle, daglig leder ved Stiftelsen Organdonasjon.

Hvert eneste «ja» kan redde liv

I dag står over 450 nordmenn på venteliste for et nytt organ. Ventelistene blir stadig lengre. Selv om 80% av befolkningen i dag er positive til organdonasjon, er det fremdeles mange som ikke har informert sine nærmeste om sitt standpunkt. Det kan resultere i at donasjoner ikke blir gjennomført, fordi de pårørende var usikre på hva den avdøde ønsket. Stiftelsen Organdonasjon jobber med å få flest mulig til å ta et positivt standpunkt, samt å dele dette med sine nærmeste.